8 راز افرادی که فن بیان درخواست کردن از دیگران را به خوبی میدانند

8 راز افرادی که فن بیان درخواست کردن از دیگران را به خوبی میدانند
کاری در دنیا سخت تر از قرض کردن پول از دیگران، درخواست از اساتید برای این که یک امتحان مهم لغو شود، درخواست برای رسیدگی به یک مشکل بغرنج و به طور کلی کمک خواستن از دیگران در شرایط ناچاری وجود دارد؟ زندگی ما تلفیقی از تجربیاتی است که در برخورد و تعامل با یکدیگر به دست می آوریم. یکی از آن موقعیت های حساسی که معمولا ما را بر سر دوراهی قرار می دهند درخواست هایی است که از ما می شود یا ما از دیگران می خواهیم. اگر در مقام یک شنونده باشیم اوضاع بهتر است؛ اما وقتی قرار باشد ما آن درخواست را مطرح کنیم احساس خجالت، شرم، کم رویی، ناآگاهی و ترس از اتفاقات آینده دست به دست هم می دهند تا شرایط از آن چه هست دشوارتر شود. در واقع مشکل از آن جایی شروع می شود که خیلی ها دل و جرئت درخواست کردن از دیگران را ندارند و نمی دانند بعد از جرئت ورزی باید چه رفتاری از خود نشان دهند تا دیگران را تابع درخواست های خود کنند.
اگر در کودکی می شد با واکنش های کودکانه قهر کردن یا احیانا فریاد زدن دیگران را وادار به برآورده کردن درخواست های خود کنیم اما در عالم بزرگسالی همه چیز مطابق با عقل و منطق پیش می رود. از آن جایی که هرگز در زندگی نمی توانیم به تمام خواسته های خود برسیم چه بهتر با راز افرادی که نحوه درخواست کردن از دیگران را به خوبی میدانند آشنا شده و فرصت های کم تری را از دست دهیم.
این شما و این رازهایی که دانشگاه زندگی برای درخواست کردن از دیگران، درخواستی که موثر واقع شود با شما در میان می گذارد…
بررسی تکنیک های فن بیان درخواست کردن از دیگران
یکی از مهم ترین درخواست هایی که هر فرد در زندگی به فوت و فن بیان کردن آن نیازمند می شود درخواست افزایش حقوق با فن بیان می باشد. درخواستی که به دلایل اشتغال به تحصیل بعد از شروع به کار یا قرار گرفتن در شرایط اضطراری باید از راه درست مطرح شود؛ واگرنه نتیجه مطلوبی به دنبال ندارد.
این درخواست یا هر درخواست دیگر را با این تکنیک ها مطرح کنید.
دیگران توانایی رفع مشکلاتمان را دارند؟
برای پروژه های مهم و بزرگ تکنیک معروفی وجود دارد که بیش تر شبیه یک حقه است تا هر چیز دیگر! این حقه زمانی جواب می دهد که مثلا قصد دارید از کسی مبلغ چند میلیون تومان برای خیریه و اعمال نیک درخواست کنید؛ اما می دانید که جواب او در برابر درخواست نامتعارف شما قطعا منفی است!
طبق این تکنیک بهتر است درخواست های خیلی بزرگ تر را در کنار درخواست منطقی خود مطرح کنیم تا به مخاطبمان ثابت کنیم این مبلغ آن قدر هم که فکر می کند نامتعارف نیست! مثلا برای درخواست مرخصی دو روزه مطرح کردن درخواست مرخصی یک هفته ای در کنار درخواست اصلی ما باعث می شود تا مخاطب به خودی خود منعطف شود.
با این راه می توان به خوبی توانایی دیگران را در پاسخ گویی به درخواست هایمان محک بزنیم.
غرق در دلایل دست و پا نزنیم!
درخواست کمک مردمی برای رسیدگی به خیریه آن هم از مراجع بالاتر اصول خاص خود را دارد. زمانی که قرار است شرح نیازمندی یا اهداف خود را برای جمع آوری کمک مالی یا انجام یک کار خاص با دیگران در میان بگذاریم نباید در دلایل دست و پا بزنیم. مهم ترین دلیلی که به خاطر آن تصمیم گرفتید به درخواست کردن از دیگران بپردازید را پیدا کنید. کدام یک تاثیرگذارتر است؟ کدام یک نشان می دهد نیاز شما به کمک مالی بحرانی تر است؟
شما مستحق جواب مثبت دیگران هستید!
وقتی که خود ما به درخواستی که از دیگران داریم اعتقاد نداریم و برای وقتی که قرار است جهت درخواست کردن از دیگران اختصاص دهیم ارزش قائل نیستیم نباید توقع برخورد دلخواهمان را از آن ها داشته باشیم.
فرض کنید این بار درخواست ما پس دادن و مرجوع کردن کالایی است که به دلیل نقص و زدگی از خرید آن پشیمان شده ایم. به غیر از شیوه برخورد فروشنده نسبت به جنس مرجوعی که کاملا بستگی به شرایط دارد این که خود ما به معیوب بودن جنس و محق بودن خودمان ایمان داریم در فن بیان تاثیر می گذارد. اگر شک دارید اصلا جنس توسط خود شما معیوب شده است یا از اول معیوب بوده است بیهوده تلاش نکنید!
با حوصله و نرم برخورد کنید!
حین درخواست کردن از دیگران باید به آن ها ثابت کنیم که با این کار آن ها بدهکار آن ها می شویم و می دانیم که لطف بزرگی در حق ما می کنند. خنده بهترین ابزار برای اعلام درخواست حمایت مالی، کمک نقدی، هماهنگ کردن امور اداری یا هر چیز دیگری است که در کنترل و مدیریت آن به مشکل برخورده ایم!
وقتی که درخواست به صورت مکتوب ارائه می شود باید در انتخاب لغات کوشا باشید. وقتی که یک درخواست بدون دخالت زبان بدن و فن بیان مطرح می شود امکان سوبرداشت از آن بیش تر خواهد شد. لبخند در تعامل با افراد غریبه مثلا یکی از مسافران مترو که از او می خواهید در حمل و نقل وسایل به شما کمک کند معجزه آفرین است!
به روابط نباید خدشه وارد شود!
اگر درخواست های ما به شکل یک لایحه با قید دو فوریت(!) نزد مخاطبمان برده شود و لحن ما حالت تحکم به خود بگیرد روابط از حالت دوستانه خارج می شود!! دقیقا مثل وقتی که با کسی رفاقت چندین و چند ساله دارید اما با او عهد می کنید اگر مقدار مشخصی پول به شما قرض ندهد باید فاتحه این ارتباط دوستی خوانده شود! در چنین مواقعی که امکان پاسخ گویی به درخواست و کمک کردن دیگران وجود ندارد در هر شرایطی بهتر است تنه ارتباط شما سالم بماند و خدشه ای بدان وارد نشود!
عزت نفس همواره حفظ شود!
مهم ترین چیزی که حین درخواست کردن از دیگران باید بدان توجه داشت عزت نفسی است که باید حفظ شود. مثلا در باب افزایش حقوق و درخواست برای ارتقا شغلی که به هر دلیلی با موافقت بالادستی همراه نمی شود اصرار بیش از حد باعث می شود قضاوت دیگران درباره ما تغییر کند.
احساس دلسوزی، طرز فکر دیگران و این که آدم نابالغی هستیم یا هر نوع برچسب دیگر از عواقب اصرار روی درخواستی است که در آخر به پایمال شدن عزت نفس ما می انجامد!
ریسک کار را به حداقل برسانید
بارها درخواست کمک از دیگران را مطرح کرده اید ولی با شکست همراه بوده است؟ شاید کاهش ریسک هایی که مخاطبتان قرار است به خاطر کمک کردن به شما بپذیرد کمی شرایط را تعدیل کند!
فرض کنید قرار است از کسی درخواست کنید ضمانت وام شما را بر عهده بگیرد. این کار شدیدا ریسکی است و هر کسی جرئت پذیرش مسئولیتش را ندارد. در این مواقع به جای اطمینان دادن به دیگران درباره ریسکی نبودن این کار به کاهش ریسک ها بپردازید.
رسم قدردانی را به جا آورید
وقتی که از کسی درخواست می کنید ساعات بیشتری را به جای شما کارهایتان را انجام دهد یا این که لطف و توجه او همیشه شامل حال شما است به وسیله قدردانی با یک هدیه هم دین خود را ادا کرده اید و هم نشان داده اید که به خوبی رسم قدردانی را می دانید.
استفاده از کلمات صحیح برای درخواست کردن از دیگران
در درخواست هایی که داریم خوبه از یکسری کلمات استفاده کنیم و از یکسری کلمات دیگه استفاده نکنیم.
چون یکسری از کلمات ممکنه بار منفی داشته باشند یا طرف به صورت ناخودآگاه بیشتر تمایل داره که جواب منفی بده تا مثبت.
استفاده از کلمات صحیح در درخواست هایی که داریم خیلی مهمه و باید روی این موضوع، یعنی پیدا کردن کلمات صحیح بیشتر وقت بذاریم.
کلمات و جملاتی که بهتره موقع درخواست کردن استفاده نکنیم
- اجازه میدید؟
- آیا من می تونم…
- اگه شما دستور بدید …
- و …
اگه یک مقدار روی این نوع کلمات و جملات دقت کنیم، متوجه میشیم که سوالات و نحوه درخواست ها، جوابش بله یا خیر است.
زمانی که ما از این جملات استفاده می کنیم، طرف مقابل یا باید کاری رو به ما اجازه بده که انجامش بدیم یا نباید اجازه بده که انجامش بدیم، یعنی 0 یا 1، که در این حالت مغز منطقی ما بیشتر مداخله می کنه و از اونجا که مغز منطقی ما کمی بد بین هست ترجیح میده که پاسخ منفی به درخواست ما بده.
از طرفی هم وقتی از این جملات استفاده می کنیم، ما شخصی که ازش درخواست می کنیم رو در موقعیت قدرت قرار میدیم و اون شخص هم برای پاسخ دادن به ما احساس مسئولیت می کنه و همین قرار گرفتن در موضع قدرت و داشتن احساس مسئولیت نسبت به درخواست ما باعث میشه که به درخواست ما پاسخ منفی بدهند.
چون در این زمان اون شخص احساس قدرت می کنه و میخاد قدرت خودش رو به ما نشون بده و با درخواست ما موافقت نمی کنه.
مثلا فرض کنید که کارمند شرکتی هستید و می خواهید از سرپرست تون درخواست مرخصی کنید.
- آقای فلاح اجازه میدید من پنجشنبه مرخصی بگیرم؟
- آقای فلاح، آیا من می تونم پنجشنبه مرخصی برم؟
- آقای فلاح، اگه شما دستور بدید من پنجشنبه میرم مرخصی؟
می بینید، این جملات پاسخشون بصورت 0 یا 1 هست، خیر یا بله.
و از طرفی هم وقتی ما با این جملات از کسی چیزی رو درخواست می کنیم، طرف رو در موضع قدرت قرار میدیم.
البته این نیست که اگه از این جملات استفاده کنیم 100% پاسخ به درخواست ما منفی میشه، چون خیلی چیزها در هنگام تصمیم گیری دخیل هست.
مثلا، درخواستی که داشتیم چی هست… چه کسی این درخواست رو انجام میده… آیا در زمان مناسبی درخواست رو مطرح کردیم یا خیر؟ و خیلی از موارد دیگه که باعث میشه دیگران به درخواست ما پاسخ منفی بدهند یا مثبت.
کلمات جادویی برای درخواست کردن از دیگران
یکسری از کلمات و جملات هستند که طرف مقابل خیلی راحتر درخواست ما رو قبول میکنه و بهش پاسخ مثبت میده. این کلمات و جملات دقیقا نقطه مقابل جملاتی هستند که در موضوع قبلی خدمتتون عرض کردم.
- می تونید….
- میشه لطف کنید…
- می تونم ازتون خواهش کنم…
این جملات بار معنایی مثبتی دارند و بیشتر سمت احساسی مغز رو درگیر می کنند.
چون این جملات از توانستن یا لطف کردن جاری میشند، طرف مقابل هم برای اینکه توانایی خودش رو نشون بده یا لطف و محبت خودش رو بروز بده در بیشتر موارد به این درخواست ها پاسخ مثبت میده.
مثلا در مثال قبلی:
- آقای فلاح می تونید برای روز پنجشنبه بهم مرخصی بدید؟
- آقای فلاح میشه لطف کنید برای پنجشنبه بهم مرخصی بدید؟
- آقای فلاح می تونم ازتون خواهش کنم برای پنجشنبه بهم مرخصی بدید؟
به شما بزرگواران پیشنهاد می کنم که از هر دو گروه از جملات در صحبت های روزمره اتون و درخواست هایی که دارید استفاده کنید و اثراتی هم که به جا میزارند رو برای خودتون بررسی کنید.
حدود سه سال پیش پیش رفتم داروخانه برای پدرم که کمرش گرفته بود و دچار اسپاسم عضلانی شده بود چندتا مشمع کمر گرفتم. اواخر همون روز از این مشمع کمر برای پدرم استفاده کردم، همون موقع متوجه شدم که این مشمع کمر اصلاً جنس مرغوبی نداره و همینطور بعد از استفاده کردنِ پدرم ازش یقیناً متوجه شدم که اصلاً کیفیت خوبی نداره.
صبح همون روز رفتم داروخانه، اما شخص دیگه ای به جای اون نفر دیروزی توی داروخانه اومده بود، به خودم گفتم فکر نمیکنم قبول کنه که این مشمع کمر رو ازم پس بگیره یا عوضش کنه.
به متصدی داروخانه گفتم،
آقا، من دیروز اومدم اینجا و این مشمع کمرهارو از همکارتون خریدم، اما اصلاً از کیفیتش راضی نیستم، میشه ازتون خواهش کنم این مشمع کمر رو ازم پس بگیری یا اگه جنسِ با کیفیت تری دارید برام عوضش کنید.
متصدی داروخانه ی چند لحظه مکث کرد و با تعجب گفت، همیشه هر کس میاد اینجا و ی همچین درخواستی داره با داد و بیداد میگه که آقا این چیه به من دادی، واسه خودتون پولمو پس بدید، اما الان اینطوری که شما بیان کردید، قطعاً و با کمال میل این کار رو براتون انجام میدم، کاش بقیه مشتری های ما هم مثل شما بودن.
فقط یک لحنِ آروم و صادقانه به همراهِ آوردنِ یک نیمچه جمشقناشسفله (میشه ازتون خواهش کنم … ) در اول درخواست هامون خیلی توی پیش بردنِ کارها، احترام گذاشتن به دیگران یا دادن یک حس خوب به دیگران میتونه تأثیر گذار باشه.
دیدگاهتان را بنویسید